تالاب چگونه شکل می گیرد؟
در حقیقت تالاب به مکانی گفته می شود که عامل اصلی برای پیدایش محیط آن، آب بوده است. آیا تا به حال به این مسئله فکر کردهاید که تالاب چگونه شکل میگیرد؟ تالاب زمانی شکل میگیرد که تودهای از آب در سطح زمین یا نزدیک آن وجود داشته باشد. در این شرایط، آب با عمق کم منطقهای از زمین را میپوشاند. رایجترین تعریفی که از تالاب در کنوانسیون بینالمللی حفاظت از تالاب ارائه شده به مناطق پوشیده از باتلاقها، مردابها، گلزارها یا مخازن طبیعی و مصنوعی اشاره شده که در آنها نمک یا آب شیرین راکد یا جاری یافت می شود.
بر اساس این تعریف، تالابها شامل انواع زیستگاهها مانند رودخانهها، دریاچهها، سواحل ساحلی، جنگلهای حرا، لجنزار و حتی صخرههای مرجانی است. همچنین انواع تالابهای دستساز بشر مانند استخر پرورش ماهی و میگو، سدها، اراضی آبی، حوضچههای استخراج نمک و مخازن ذخیره آب نیز در این تعریف کلی گنجانده شده است.
چرا تالاب با ارزش است؟
تالابها از پربارترین محیطهای دنیا هستند. این اکوسیستمها مهد تنوع زیستی جهانی هستند و با تامین آب و توانایی تولیدمثل نقش مهمی در بقای گونههای بیشماری از گیاهان و جانوران وابسته به آنها دارند.
تالابها زیستگاه جوامع بزرگی از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان، ماهیها و بیمهرگان هستند. از ۲۰۰۰۰ گونه مختلف ماهی موجود در جهان، بیش از ۴۰ درصد آنها در تالابها زندگی میکنند. تالابها نیز ذخایر بسیار مهمی از مواد ژنتیکی گیاهی هستند.
اقتصاددانان و دانشمندان به طور فزایندهای در زمینه ارزیابی و مطالعه ارزشها و خدمات اکوسیستمی محیطهای طبیعی از جمله تالابها فعالیت میکنند. این کار دشوار با تقریبها و تردیدهای بسیاری همراه است. برخی از مطالعات نشان داده که اکوسیستمها حداقل ۳۳ تریلیون دلار در سال خدمات تولید میکنند که ۴.۹ تریلیون دلار آن از طریق تالابها تامین میشود.
تأثیر متقابل اجزای فیزیکی، بیولوژیکی و شیمیایی یک تالاب مانند خاک، آب، گیاهان و حیوانات، عملکردهای حیاتی بسیاری را برای تالاب ایجاد میکند. از جمله این عملکردها میتوان به ذخیره آب، حفاظت در برابر طوفان و کاهش خسارت سیل، تثبیت و کنترل فرسایش سواحل، تزریق مجدد آب زیرزمینی (انتقال آب از تالاب به سفرههای زیرزمینی)، زهکشی آب زیرزمینی (حرکت آب به سمت بالا و تبدیل به آبهای سطحی)، تصفیه آب از طریق تثبیت عناصر محلول، رسوبات و سایر آلایندهها و با تعدیل آب و هوای محلی و امکان حفظ منابع ژنتیکی گیاهی و جانوری اشاره کرد. تامین آب، آبزیپروری، تولید محصولات کشاورزی، تولید چوب، تامین انرژی، تولید لجن و مواد گیاهی، حمل و نقل و کاربردهای تفریحی و گردشگری از جمله ارزشهای اقتصادی هستند که میتوان به تالابها نسبت داد.
- مطلب مرتبط: معرفی انواع تالاب
علاوه بر این، تالابها به عنوان بخشی از میراث فرهنگی انسانی از اهمیت ویژهای برخوردارند. آنها با باورهای کیهانی و مذهبی مرتبط هستند، به منبعی از تعالی زیباییشناسی تبدیل میشوند، پناهگاههایی برای حیات وحش ایجاد میکنند و پایه و اساس سنتهای مهم محلی را تشکیل میدهند.
سخن پایانی
تالاب به محیطی اطلاق میشود که آب منشا به وجود آمدن بستری برای ایجاد آن بوده است. تالاب به دلیل فوایدی از جمله ذخیره آب، کنترل فرسایش سواحل، حفاظت از منابع ژنتیکی گیاهی و جانوری، تولید لجن و زیستگاه پرندگان، پستانداران، خزندگان و بسیاری از موجودات توانسته توجه زیادی را به خود جلب کند. امیدواریم با مطالعه این محتوا توانسته باشید به اطلاعات خوبی در مورد نحوه شکلگیری و همچنین اهمیت تالابها دست یابید.