سنقر تالابی

سنقر تالابی

نام علمی: Circus aeruginosus

نام انگلیسی: Western Marsh Harrier

وضعیت حفاظتی: کمترین نگرانی Least concern (LC)

مشخصات سنقر تالابی:

طول بدن سنقر تالابی ۴۸ تا ۵۶ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۱۱۵ تا ۱۳۰ سانتی‌متر است. سنقری درشت جثه با بدن کشیده و بال‌ها، پاها و دم بلند است. به واسطه جثه درشت‌تر، بال‌های پهن‌تر و فقدان لکه سفید در دمگاه از سایر سنقرها متمایز می‌شود. نر و ماده متفاوت (ماده اندکی بزرگ‌تر) و فاقد تغییرات فصلی هستند. پرنده نر بالغ سر، پس‌گردن و سینه نخودی رگه رگه دارد. روتنه و پوش‌پرهای روی بال‌ها قهوه‌ای تیره است. انتهای شاه‌پرهای اولیه سیاه و مابقی بخش‌های بال‌ها خاکستری است که از سطح زیر بدن نیز دیده می‌شود. پرهای دم نیز خاکستری است. در پرنده ماده بالغ، رنگ عمومی بدن قهوه‌ای تیره است، سر و جلوی بال‌ها، کرم رنگ و نوار چشمی تیره دارد که تا دو طرف گردن امتداد می‌یابد. پرنده نابالغ شبیه به پرنده ماده است ولی بدن به رنگ قهوه‌ای تیره است و پرهای پرواز رنگ پریده‌تر و معمولاً فاقد رنگ کرم در سر و جلوی بال‌ها است.

پراکنش سنقر تالابی:

مقیم بیشتر تالاب‌های بزرگ کشوراست و در طول سال در اغلب تالاب‌های نواحی جنوبی دریای خزر و برخی تالاب‌های استان‌های خوزستان، فارس و سیستان و بلوچستان دیده می‌شود. به علاوه، در برخی تالاب‌های غرب کشور نیز جوجه‌آوری می‌کند.

زیستگاه:

حاشیه آب‌های شیرین و لب شور کم عمق، راکد یا با جریان بسیار آرام و با پوشش متراکمی از نی‌ها، لویی‌ها و درختچه‌ها و گاهی اوقات علف‌زارها و زمین‌های زراعی را به عنوان زیستگاه برمی‌گزیند و از کوهستان‌ها، جنگل‌ها و درخت‌زارها دوری می‌کند.

رژیم غذایی:

از گستره وسیعی از مهره‌داران خشکی‌زی و آبزی نظیر پستانداران کوچک، پرندگان، خزندگان، دوزیستان و ماهی‌ها، همچنین جانوران مریض و زخمی و لاشه آن‌ها و به ندرت از حشرات تغذیه می‌کند.

وضعیت حضور در تالاب: در تالاب گاوخونی بومی بوده و به تعداد قابل توجه دیده میشود.