سسک بیابانی

سسک بیابانی

نام علمی: Sylvia nana

نام انگلیسی: Asian Desert Warbler

آخرین وضعیت حفاظتی: کمترین نگرانی Least concern (LC)

مشخصات سسک بیابانی:

سسک بیابانی در دشت‌های باز شنی و رسی همراه با بوته‌ها و خاربن‌های کوتاه و درخت‌زارهای گز و آکاسیا و همچنین دامنه‌ها و کوهپایه‌های سنگی موجود در مناطق خشک و بیابانی به سرمی‌برد. پرنده‌ای منزوی است و در اغلب اوقات سال به تنهایی یا جفت دیده می‌شود. طول بدن ۱۱.۵ تا ۱۲.۵ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۱۴.۵ تا ۱۸ سانتی‌متر است. کوچکترین سسک منطقه غرب پالئارکتیک است. بدن خاکی رنگ است و به جز چشم‌ها، پاها و منقار زرد رنگ، نشانه مشخصی برای شناسایی ندارد. نر و ماده هم‌شکل و دارای تغییرات فصلی اندک هستند. تا حدودی شبیه سسک نقاب‌دار کوچک است.

نابالغان شبیه بالغ‌ها هستند اما خاکستری‌تر به نظر می‌رسند. جوجه آوری از اواخر فروردین و با تشکیل قلمرو آغاز می‌شود. تک همسر بوده و آشیانه به شکل کاسه‌ای مستحکم و عمیق از علوفه و ساقه‌ها است که آن را در بوته‌های انبوه و ضخیم بنا می‌کند. معمولاً ۴ تا ۵ و گاهی ۶ تخم می‌گذارد. تفریخ تخم‌ها حدود ۱۲ روز طول می‌کشد.

پراکنش:

این پرنده معمولاً تابستان‌گذران استپ‌ها و قیچ‌زارهای نواحی خشک و بیابانی فلات مرکزی کشور و شمال استان سیستان و بلوچستان است. زمستان‌گذران در حوضه سیستان، جنوب سیستان و بلوچستان، جنوب هرمزگان، نواحی جنوبی‌تر خلیج فارس و احتمالاً استان خوزستان است. به صورت مهاجر عبوری بهاره و پاییزه در مرکز و شرق کشور دیده می‌شود. گزارشی از حضور این پرنده به صورت عبوری از میانکاله در اواسط شهریور وجود دارد.

زیستگاه:

دامنه‌ی زیستگاه‌های باز شامل استپ‌ها، درخت‌زارهای باز، پارک‌ها و نواحی کشاورزی زیستگاه سسک بیابانی است.

رژیم غذایی: اغلب از حشرات تغذیه می‌کند.

وضعیت حضور در تالاب: احتمالا به صورت اتفاقی و عبوری در تالاب گاوخونی دیده شده است.