خروس کولی

خروس کولی

نام علمی:  Vanellus vanellus

نام انگلیسی:  Northern Lapwing

وضعیت حفاظتی: کمترین نگرانی Least concern (LC)

مشخصات خروس کولی:

طول بدن خروس کولی ۲۸ تا ۳۱ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۸۲ تا ۸۷ سانتی‌متر است. کنار آبچری متوسط جثه با بال‌های پهن و گرد و کاکل باریک، دراز و رو به بالا است. نر و ماده هم‌شکل و دارای اندک تغییرات فصلی هستند. معمولاً به صورت جفت یا در دسته‌های کوچک و در زمستان‌ها ممکن است در دسته‌های بزرگ دیده شود. به سرعت از زمین به پرواز در می‌آید، پروازی نامنظم همراه با بال زدن‌های آرام دارد و از قدرت مانور بسیار بالایی برخوردار است. جوجه‌آوری از اوایل تا اواسط فروردین، به صورت منزوی یا در کلنی‌های پراکنده، در چمن‌زارها و چراگاه‌های ناهموار با شیب ملایم، مرداب‌های دارای پوشش گیاهی کوتاه، کشت‌زارهای باز و خلنگ‌زارهای مرطوب آغاز می‌شود. تک همسر است. معمولاً چهار و گاهی دو، سه یا پنج تخم می‌گذارد. تفریخ تخم‌ها ۲۴ تا ۲۹ روز به طول می‌انجامد.

پراکنش:

در تالاب‌های نواحی غربی و شمال غربی کشور و تالاب‌های استان فارس جوجه آوری می‌کند. در نواحی جنوبی دریای خزر و نیز تالاب‌ها و درخت‌زارهای استان‌های شمال غربی تا شمال شرقی، فارس، خوزستان و سیستان و بلوچستان زمستان‌گذرانی می‌کند.

زیستگاه:

علف‌زارها، کشت‌زارها و حاشیه گلی و لجنی پیکره‌های آبی را به عنوان زیستگاه برمی‌گزیند و گاهی در خارج از دوره جوجه‌آوری در سواحل دیده می‌شود.

رژیم غذایی: اغلب از کرم‌ها و حشرات تغذیه می‌کند.

وضعیت حضور در تالاب: خروس کولی در تالاب گاوخونی زمستانگذر است. در دو فصل سرد سال در تالاب در گله‌های کوچک قابل مشاهده است.