روباه معمولی
نام علمی: Vulpes vulpes
نام انگلیسی: Common Fox ,Red Fox
وضعیت حفاظتی: کمترین نگرانی Least concern (LC)
مشخصات روباه معمولی:
تشخیص روباه معمولی به علت داشتن دم بلند و پشمالو با نوک سفید، پوزه باریک، گوشهای بزرگ و سیخ که پشت آنها سیاه یا قهوهای است به آسانی امکانپذیر است. رنگ موهای پشت در مناطق مختلف متفاوت بوده و معمولاً خاکستری متمایل به قهوهای تا نخودی است .طول سر و تنه ۵۰ تا ۷۷ سانتیمتر، دم ۳۲ تا ۴۸ سانتیمتر، ارتفاع ۲۵ تا ۴۰ سانتیمتر و وزن ۴ تا ۱۰ کیلوگرم است.
عادات روباه معمولی:
روباه معمولی شبگرد است؛ اوایل غروب و صبح زود فعالیت بیشتری دارد. در فصل جفتگیری، زمان تهیه غذا برای بچهها و مواقع مریضی، روزها نیز مشاهده میشود. حیوانی تکزی است، ولی در زمان جفتگیری و نگهداری از بچهها زندگی مشترک دارد. غالباً در لانه حیواناتی نظیر رودک ساکن میشود یا از سوراخهای طبیعی استفاده میکند. معمولاً دو لانه دارد و در مواقع احساس خطر بچهها را از لانهای به لانه دیگر منتقل میکند. لانهها معمولاً علاوه بر راه اصلی چندین راه خروجی اضطراری دارند.
روباه معمولی قادر است با سرعت ۴۸ کیلومتر در ساعت بدود و در یک شب حدود هشت کیلومتر مسافت را طی کند. روباه میتواند دو متر به هوا بپرد و به خوبی شنا کند. حس بویایی، بینایی و شنوایی قوی است. مردمک چشم مانند برخی گربهسانان به صورت خط عمودی در میآید و قدرت بیناییاش هم به خوبی گربهها است.
پراکنش:
در اکثر مناطق کشور از ارتفاعات سردسیر آذربایجان تا مناطق گرمسیر جنوب کشور زندگی میکند.
پراکنش جهانی روباه آمریکا، اروپا و آسیا (روباه معمولی و گرگ بعد از انسان بیشترین پراکندگی طبیعی را در بین پستانداران زمینی دارند) را شامل میشود.
زیستگاه: در اکثر زیستگاهها و حتی داخل شهرها وجود دارد. در شهر تهران در بسیاری از پارکها و باغات و حتی منازل مشاهده میشود.
گاهی اوقات شبها در زیر نور چراغ به جستجوی غذا میپردازد، از مناطق بسیار خشک بیابانی و جنگلهای انبوه دوری میکند (تاکنون به جز منطقه جنگلی پارک ملی گلستان از دیگر مناطق جنگلی خزر گزارش نشده است).
رژیم غذایی روباه معمولی:
رژیم غذایی بستگی به مواد قابل دسترس دارد، معمولاً از پستانداران کوچک نظیر موش و خرگوش، پرندگان و جوجه آنها، خزندگان، حشرات و سایر بیمهرگان تغذیه میکند. در معده یک روباه که در حومه شیراز شکار شد دهها عقرب مشاهده شده است. معمولاً طعمه خود را با تعقیب رد آنها به خصوص در برف شکار میکند. برای شکار موش بیحرکت میایستد، به دقت گوش میدهد، ناگهان در حالی که دستانش رو به پایین است مستقیم به روی طعمه میجهد و آن را به زمین میچسباند، ولی خرگوشها را با سرعت زیاد تعقیب کرده و آنها را میگیرد. گاهی اوقات با دستانش زمین را حفره کرده و غذای اضافی را در آن پنهان میکند. از غذاهای گیاهی نیز به عنوان مکمل استفاده میکند. در بعضی از مناطق، مانند دشت ترکمن صحرا در فصل تابستان روباهها در اطراف مزارع هندوانه ساکن شده و در این دوره هندوانه غذای اصلی آنها را تشکیل میدهد.
وضعیت حضور در تالاب: بومی تالاب گاوخونی