آبچلیک نوک سر بالا

آبچلیک نوک سر بالا

نام علمی: Xenus cinereus (Tringa cinerea)

نام انگلیسی: Terek Sandpiper

وضعیت حفاظتی: کمترین نگرانی Least concern (LC)

مشخصات آبچلیک نوک سر بالا:

طول بدن آبچلیک نوک سربالا ۲۲ تا ۲۴ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۵۷ تا ۵۹ سانتی‌متر است. آبچلیکی به نسبت کوچک جثه است که به واسطه منقار بلند رو به بالا از دیگر کنار آبچرها مشخص می‌شود. نر و ماده هم‌شکل و دارای اندک تغییرات فصلی هستند. پرنده نابالغ شبیه به بالغ‌ها در دوره جوجه آوری است. معمولاً دسته‌های کوچک ۱۰ تا ۱۵ تایی تشکیل می‌دهد. پروازی چابک، سریع و مستقیم همراه با بال زدن‌های تند دارد و اغلب در ارتفاع پایین بر فراز آب و نواحی گلی پرواز می‌کند.

پراکنش آبچلیک نوک سر بالا:

در طول سواحل جنوب کشور از استان خوزستان تا جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان به ویژه در مانگروهای تنگه خوران زمستان‌گذرانی می‌کند. به صورت مهاجر بهاره و پاییزه در نواحی جنوبی دریای خزر نیز دیده می‌شود. همچنین به ندرت در زمان مهاجرت در سایر تالاب‌های غرب و مرکز کشور حضور می‌یابد. تعداد کمی از این پرنده تابستان‌ها در تنگه خوران و بندر عباس باقی می‌مانند ولی جوجه آوری نمی‌کنند.

زیستگاه:

زمین‌های پست گلی و شنی بین جزر و مدی، پیکره‌های آبی ساحلی، مصب‌ها، دریاچه‌های داخلی، علف‌زارهای مرطوب و چمن‌زارهای غرقابی را به عنوان زیستگاه بر می‌گزیند و زمستان‌ها اغلب در نواحی جزر و مدی سواحل و خلیج‌های کوچک دیده می‌شود.

رژیم غذایی:

برای تغذیه، اغلب منقار خود را در گل و لجن حاشیه نواحی جزر و مدی و پیکره‌های آبی فرو برده و به جستجوی بی‌مهره‌ها می‌پردازد و معمولاً طعمه خود را قبل از بلعیدن به دقت در آب می‌شوید.

وضعیت حضور در تالاب: همانند آبچلیک شکیل به تعداد اندک در فصول سرد سال در تالاب قابل مشاهده است.