آبچلیک شکیل

آبچلیک شکیل

نام علمی:  Philomachuspugnax

نام انگلیسی: Ruff

وضعیت حفاظتی: کمترین نگرانی Least concern (LC)

مشخصات آبچلیک شکیل:

طول بدن آبچلیک شکیل ۲۰ تا ۳۰ سانتی‌متر (نرها بزرگتر از ۲۶ سانتی‌متر) و گستردگی بال‌ها ۴۸ تا ۵۸ سانتی‌متر (در نرها بزرگتر از ۵۴ سانتی‌متر) است. نر و ماده متفاوت و دارای تغییرات فصلی هستند. پرنده نر بالغ در دوره جوجه‌آوری گوش‌پرها و پرهای بلند شنل مانندی در اطراف سر و گردن دارد که در طرح‌ها و رنگ‌های متنوع از سفید تا نخودی، بلوطی، قهوه‌ای تیره و سیاه دیده می‌شود. پرنده نابالغ شباهت زیادی به پرنده ماده در پوشش زمستانه دارد. پرنده‌ای اجتماعی است و اغلب در دسته‌های بزرگ دیده می‌شود. پروازی به نسبت آهسته با بال زدن‌های عمیق دارد.

پراکنش آبچلیک شکیل:

آبچلیک شکیل مهاجر عبوری بهاره و پاییزه اغلب تالاب‌های کشور است. در زمان مهاجرت در تالاب‌های کوچک‌تر در شمال و غرب کشور یافت می‌شود ولی در جنوب شرق کشور به نسبت کمیاب است و به ندرت در سواحل خلیج فارس دیده می‌شود. همچنین به تعداد کم در تالاب‌های استان‌های خوزستان، فارس و شمال استان سیستان و بلوچستان و به تعداد بسیار کم در استان‌های گیلان، تهران، مازندران، بوشهر، هرمزگان و جنوب استان سیستان و بلوچستان زمستان‌گذرانی می‌کند. تعداد کمی نیز سراسر تابستان در تالاب‌های استان آذربایجان باقی می‌مانند ولی جوجه‌آوری نمی‌کنند.

زیستگاه:

حاشیه گلی دریاچه‌های آب شیرین یا لب شور، تالاب‌ها، آبگیرها، شالیزارها و علف‌زارهای غرقابی و نواحی شخم خورده، همچنین نواحی بین جزر و مدی را به عنوان زیستگاه برمی‌گزیند.

رژیم غذایی:

به طور عمده از بی‌مهره‌هایی مانند حشرات و لارو آن‌ها و همچنین از مواد گیاهی به ویژه دانه آن‌ها تغذیه می‌کند. گاهی در آب‌های کم عمق راه می‌رود و در این حال با فرو بردن منقار در گل و یا خاک‌های نرم طعمه خود را می‌رباید. همچنین گاهی غذای خود را با نوک زدن از سطح زمین یا از روی گیاهان به دست می‌آورد.

وضعیت حضور در تالاب: به تعداد اندک در فصول سرد سال در تالاب گاوخونی قابل مشاهده است.