معرفی قلعه خرگوشی
کاروانسرای قلعه خرگوشی همچون یک نگین خاص و درخشان در میان بیابانهای یزد و ورزنه قرار گرفته و میدرخشد. این بنا به عنوان یکی از ۹۹۹ کاروانسرایی در نظر گرفته شده که در دوران صفویه به دستور شاه عباس ساخته شده است. افرادی که این بنا را از نزدیک دیدهاند به خوبی متوجه هستند که به عنوان یک بنای سنگی و در میان دو شهر عقدا و ورزنه قرار دارد.
در زمان ساخت این بنا کارگران ندوشنی با زحمت فراوان و دستهای پینه بسته خود برای ساخت این کاروانسرا اقدامات لازم را انجام دادند. در حال حاضر قلعه خرگوشی در وضعیت مساعدی به سر نمیبرد و در صورت نادیده گرفتن و عدم مرمت توسط مسئولان ممکن است در آیندهای نزدیک به طور کامل تخریب و از بین برود. در ادامه قصد داریم مطالب بیشتری در رابطه با قلعه خرگوشی در اختیار شما قرار دهیم پس با ما همراه باشید.
کاروانسرای قلعه خرگوشی در کجا قرار گرفته است؟
برای سفر به این کاروانسرای معروف و شناخته شده تاریخی در ابتدا باید از راهها و مسیرهای عبور مطلع باشید. قلعه خرگوشی در مسیر اردکان به نائین و در نزدیکیهای شهر عقدا قرار گرفته است. برای آنکه بتوانید به کاروانسرای قلعه خرگوشی برسید، در ابتدا باید از روستای مزرعه نو، خلیل آباد و سرو اولیا عبور کنید و در فاصله ۳۰ کیلومتری تالاب گاوخونی به این کاروانسرا خواهید رسید. چنانچه قصد داشته باشید از طرف اردکان حرکت کنید در ابتدا باید به بخش عقدا و در آنجا نیز وارد خیابان فولاد آلیاژی شوید.
معرفی کامل کاروانسرای قلعه خرگوشی
یکی از مهمترین اقداماتی که توسط شاه عباس صفوی صورت گرفت، ساخت کاروانسراهای مختلف در بسیاری از نقاط متفاوت ایران بوده است. یکی از شناختهشدهترین و مشهورترین کاروانسراهای موجود، قلعه خرگوشی میباشد که در نزدیکی باتلاق گاوخونی و درست میان یکی از جادههای قدیمی یزد به اصفهان قرار گرفته است. افرادی که برای ساخت این بنا اقدام کردهاند معماران اهل ندوشن بودهاند. در دهه ۶۰ نیز یک سری تغییرات در تقسیمات ارزی به وجود آمد و با در نظر گرفتن همین تقسیمات و تغییرات ایجاد شده، کاروانسرای قلعه خرگوشی به اردکان الحاق شد.
سردر ورودی کاروانسرای قلعه خرگوشی به دو طبقه تقسیم شده که در زمان ورود به طبقه دوم آن شاهد یک شاه نشین خاص و منحصر به فرد خواهید بود که حداقل ۱۸ صفه را در خود جای داده است.
تاریخچه مربوط به کاروانسرای قلعه خرگوشی
در سال ۱۳۷۷ و در اوایل اسفند ماه آن یک بنای مشهور به نام کاروانسرای قلعه خرگوشی به عنوان آثار ملی ایران ثبت شد و لازم است این نکته را بیان کنیم که قلعه خرگوشی به عنوان یکی از بناهای به جا مانده از دوران صفویه بوده که به دستور مستقیم شاه عباس صفوی ساخته شده است.
البته باید این نکته را نیز بدانید که قلعه خرگوشی تنها یکی از کاروانسراهایی است که توسط شاه عباس ساخته شد. کارگران زحمتکشی که از اهالی ندوشن بودند سنگهای گرانیت را از کوههای مناطق اطراف تراشیده و با انتقال آن به محل مورد نظر برای ساخت این بنای تاریخی اقدامات لازم را انجام دادهاند. طبق آمارها و با توجه به کتیبههایی که از این بنا به جا مانده تاریخ ساخت قلعه خرگوشی به سال ۱۰۲۳ هجری قمری برمیگردد.
معماری کاروانسرای قلعه خرگوشی
قطعاً یکی از مواردی که باعث شده افراد بسیار زیادی از کاروانسرای قلعه خرگوشی بازدید به عمل آورند بنای خاص و ویژه آن است. در رابطه با آن باید بیان کنیم که به صورت مربعی است و مساحت آن ۸۰ در ۸۰ است. مصالح به کار گرفته شده برای ساخت این بنا گرانیت و آجر بوده و لازم است این نکته را نیز ذکر کنیم که حتی صفهها و اسطبلهای موجود در این کاروانسرا را با استفاده از سنگهای خاص و گرانبهای گرانیت ساختهاند. با توجه به بکارگیری سنگ گرانیت برای ساخت این بنا، همین باعث شده که تاکنون بدون مرمت پابرجا باقی بماند. البته یکی از علتهای مهم استفاده از سنگ گرانیت این است که در بیابانهای اطراف عقدا و ندوشن معادن سنگ گرانیت بسیار زیادی وجود دارد.
سخن پایانی
همانطور که ملاحظه کردید به معرفی قلعه خرگوشی پرداختیم و در پایان نیز باید به توضیح این موضوع بپردازیم که این بنای تاریخی میتواند برای بسیاری از افراد مکانی فوقالعاده دیدنی و جذاب به شمار آید. پیشنهاد میدهیم که اگر به یزد یا اصفهان سفر کردید حتماً بازدید از این کاروانسرا را فراموش نکنید.