خوتکا

خوتکا

نام علمی: Anas crecca

نام انگلیسی: Eurasian Teal

وضعیت حفاظتی: کمترین نگرانی Least concern (LC)

مشخصات خوتکا:

خوتکاها کوچک‌ترین مرغابی‌سانان ایران هستند. این پرنده ۳۴ تا ۴۳ سانتی‌متر طول و ۳۴۰ تا ۳۶۰ گرم وزن دارد و از همه اردک‌های هم‌خانواده خود کوچک‌تر است. خوتکای ماده قهوه‌ای رنگ است و روی بال دارای پرهای سفید رنگ و رگه‌های سبز رنگ است. نزدیک به ۱۲ تخم در هر دوره تخم‌گذاری می‌گذارد. دوره جنینی آن‌ها کوتاه و ۲۳ روز است. خوتکا روی زمین در کنار آب شیرین لانه می‌سازد. اردک نر دارای پرپوشی بسیار زیباست. سر و گردن به رنگ خرمایی روشن بوده و دو نوار سبز رنگ بسیار درخشان از بالای چشم‌ها به سوی سر و پس گردن کشیده می‌شود. رنگ فلز بسیار شفاف سبزی سینه و پشت آن را فرا گرفته ‌است.

پراکنش:

این اردک در فصل زمستان در شمال ایران بسیار زیاد دیده می‌شود. تعداد زیادی از خوتکاها با شروع پاییز به مرداب انزلی مهاجرت می‌کنند. در زمستان‌ها، به جز در قسمت‌های کویری، در سراسر کشور دیده می‌شود. در فصل جوجه آوری، در شمال غرب ایران، به خصوص در اطراف دریاچه ارومیه، زندگی می‌کند.

منطقه زیست این پرنده بسیار وسیع است و در شمال شوروی، قفقاز، دریای سیاه، دریاچه آرال، سواحل شمالی دریای خزر، شمال غربی مغولستان، ژاپن، رومانی، اسپانیا، انگلستان، ایسلند، سوئد، نروژ، فنلاند زندگی می‌کند. این پرنده در اوراسیا تخم گذاری می‌کند و در فصل سرما به سمت جنوب مهاجرت می‌کند.

زیستگاه:

این پرنده در آب‌های شیرین و شور مناطق آبی کم عمق زندگی می‌کند.

رژیم غذایی:

خوتکاها از گیاهان کف آب تغذیه می‌کنند و همچنین از حشرات کوچک و بی‌مهرگان نیز استفاده می‌کند.

وضعیت حضور در تالاب:

این پرنده در تالاب گاوخونی زمستان‌گذر است. در دو فصل سرد سال در تالاب در گله‌های بزرگ و در میان اردک‌های سرسبز قابل مشاهده است. متاسفانه توسط شکارچیان کشته می‌شود و نیاز به حفاظت جدی دارد.