چکاوک هدهدی

چکاوک هدهدی

نام علمی: Alaemon alaudipes

نام انگلیسی: Greater Hoopoe Lark (Bifasciated Lark)

وضعیت حفاظتی: کمترین نگرانی Least concern (LC)

مشخصات چکاوک هدهدی:

طول بدن چکاوک هدهدی ۱۸ تا ۲۰ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۳۳ تا ۴۱ سانتی‌متر است. چکاوکی درشت جثه با بدن کشیده و باریک، منقار دراز و اندکی خمیده رو به پایین و پاها و دم بلند است. نر و ماده هم‌شکل و فاقد تغییرات فصلی هستند. پرنده‌ای اجتماعی نیست و اغلب به تنهایی و گاهی جفت دیده می‌شود. تمایل چندانی به پرواز ندارد و فقط در زمان آوازه خوانی یا نمایش‌های جنسی پروازهای زیبایی شامل صعودها و فرودهای عمودی را به اجرا می‌گذارد.

اغلب فواصل چند صد متری را روی شن‌ها و ماسه‌ها می‌دود یا به حالت قوز کرده و بی حرکت می‌ماند. جوجه آوری از اواسط فروردین و با تشکیل قلمروهایی به نسبت وسیع در نواحی بیابانی و نیمه بیابانی شنی یا سنگی آغاز می‌شود. تک همسر است. معمولاً دو تا چهار تخم می‌گذارد. تفریخ تخم‌ها ۱۳ روز به طول می‌انجامد.

پراکنش چکاوک هدهدی:

مقیم حوضه‌های بیابانی در مرکز و سواحل پست جنوب کشور است. همچنین یک‌بار از لپوزاغمرز در استان مازندران گزارش شده است.

زیستگاه:

اغلب در استپ‌های شنی و ماسه‌ای با گیاهان علفی، شوره‌زارهایی هموار با گیاهان پراکنده، آبراهه‌های فصلی با بستر شنی و ماسه‌ای، تلماسه‌های بزرگ و کوچک و کشت‌زارهای رها شده به سر می‌برد.

رژیم غذایی:

بیشتر از حشرات و حلزون‌ها و به میزان کمتر از مواد گیاهی تغذیه می‌کند و معمولاً حشرات را با حفر زمین توسط منقار خود به دست می‌آورد.

وضعیت حضور در تالاب: در تپه‌های ماسه‌ای اطراف تالاب گاوخونی بومی بوده و در تمام طول سال به صورت منفرد دیده می‌شود.