پیپت تالابی

پیپت تالابی

نام علمی: Anthus spinoletta

نام انگلیسی: Water Pipit

وضعیت حفاظتی: کمترین نگرانی Least concern (LC)

مشخصات پیپت تالابی:

طول بدن پیپت تالابی ۱۷ تا ۱۷.۵ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۲۴ تا ۲۹ سانتی‌متر است. پیپتی درشت جثه است که نسبت به سایر پیپت‌ها خاکستری‌تر به نظر می‌رسد. نر و ماده هم‌شکل و دارای اندک تغییرات فصلی هستند. پرنده بالغ در دوره جوجه‌آوری تارک سر، گونه‌ها و پس گردن خاکستری و روتنه خاکستری قهوه‌ای با رگه رگه طولی ناواضح دارد. نوار ابرویی و چانه، مایل به سفید به نظر می‌رسد. گلو، سینه و بخش بالایی شکم نخودی صورتی کم‌رنگ و مابقی زیرتنه سفید همراه با رگه رگه تیره اندک در دو طرف سینه و پهلوها است. در پرواز دو نوار بالی مایل به خاکستری روی بال‌ها و پرهای سفید رنگ کناری دم به خوبی نمایان است. در زمستان چانه و گلو سفید، سینه و پهلوها زرد نخودی همراه با رگه رگه قهوه‌ای و مابقی زیرتنه سفید است. پرنده نابالغ شبیه بالغ‌ها در پوشش زمستانه است ولی رگه رگه روی سینه و روتنه سیاه‌تر و مشخص‌تر و طرح صورت ناواضح‌تر است.

پراکنش:

تابستان‌گذران به نسبت معمول ارتفاعات البرز، کوه های کلیبر و احتمال دیگر ارتفاعات آذربایجان است. همچنین به صورت محلی در شمال خراسان تا اطراف تربت جام تابستان‌گذرانی می‌کند. زمستان‌گذران بسیار معمول در اطراف تالاب‌های آب شیرین سراسر کشور به ویژه نواحی جنوبی دریای خزر، استان‌های خوزستان، سیستان و بلوچستان و فارس است و در زمان مهاجرت تقریباً در اغلب مناطق کشور دیده می‌شود.

زیستگاه:

مناطق کوهستانی بالاتر از حد رویشی درختان، چمنزارهای مرطوب و شیب‌های کوهستانی دارای پوشش علفی پراکنده نزدیک به خط ریزش برف را ترجیح می‌دهد و زمستان تا حد دشت‌ها پایین می‌آید و در زیستگاه‌های مجاور آب شیرین، چمنزارهای مرطوب و سواحل و مصب‌های گلی دریاها به سر می‌برد.

رژیم غذایی:

بیشتر از بی‌مهره‌ها و به مقدار کمتر از مواد گیاهی تغذیه می‌کند و آن‌ها را از سطح زمین صید می‌کند. گاهی نیز حشرات در حال پرواز را شکار می‌کند.

وضعیت حضور در تالاب: پیپت تالابی به تعداد اندک در فصل زمستان در تالاب گاوخونی قابل مشاهده است.

.